Pantheon
Monet roomalaiset temppelit purettiin, kun katolisesta uskosta tuli Rooman valtakunnan virallinen valtionuskonto. Rooman Pantheon kuitenkin muutettiin roomalaiskatoliseksi basilikaksi, ja sen seurauksena rakennus on edelleen pystyssä. Itse asiassa se on parhaiten säilynyt roomalainen rakennus Italian pääkaupungissa, ja se on mallintanut monia muita panteoneja. Ajattele esimerkiksi Pariisin Panthéonia ja Jeffersonin muistomerkkiä Washingtonissa.
Kaikki liput ja matkat
Huolellisen harkinnan jälkeen olemme valinneet parhaat matkat kohteelle Pantheon kumppanimme Getyourguiden kanssa. Nämä retket tarjoavat parhaan kokemuksen suomea ja englantia puhuville vierailijoille.
Kohokohdat
Kupolin keskellä näet okuluksen, reiän, jonka halkaisija on vähintään 8,7 metriä. Tämä aukko on rakennuksen ainoa luonnonvalon lähde. Avauksen kerrotaan olleen keisari Hadrianuksen suunnittelussa, jotta Pantheonin vierailijat saisivat suoran kosketuksen taivaaseen, mutta itse asiassa syyt ovat pääasiassa matemaattiset.
Oculus ei ole ainoa rakennustekniikka, jonka avulla kupoli pysyy pystyssä ilman työkaluja. Seinät ovat pohjalta lähes seitsemän jalkaa paksut ja ne on tehty raskaasta travertiinikivistä. Oculuksen lopussa kupu on vain 1,2 metriä paksu ja siinä käytettiin kevyttä tuffia.
Kuitenkin avoin okulus päästää myös sateen sisään. Sitä ennen Pantheonin marmorilattia on peitetty pienillä reikillä, ja lattiassa on pieni 30 senttimetrin kaltevuus. Näin vesi voidaan helposti tyhjentää.
Pantheon: lyhyt historia
Alkuperäinen rakennus on päivätty 27 eKr. ja se rakennettiin Marcus Agrippan konsulaatin alaisuudessa. Temppeli rakennettiin vuonna 80 jKr. kappale tuhoutui suuressa tulipalossa. Keisari Domitianuksen aikana Pantheon kunnostettiin. Vuonna 110 keisari Trajanuksen (98-117) hallituskaudella salama iski Pantheoniin. Pantheon oli tarkoitus rakentaa uudelleen toisen kerran. Keisari Hadrianus rakennutti Pantheonin kokonaan uudelleen vuosien 119 ja 125 välillä, jolloin se sai nykyisen pyöreän muodon. Uudessa rakennuksessa sovellettiin myös alkuperäistä vihkimistekstiä, jossa Agrippa oli rakentaja. Etujulkisivulle on kirjoitettu pronssisilla kirjaimilla:
M AGRIPPA L F COS TERTIUM FECIT
Se tarkoittaa: “Marcus Agrippa, Luciuksen poika, konsuli kolmatta kertaa, on rakentanut tämän”. Vaikka nykyinen Pantheon rakennettiin Hadrianuksen aikana, hänen omaa nimeään ei ikuistettu julkisivuun, koska se loukkaisi senaattia. Keisari Domitianus oli aiemmin kuvaillut joitain kunnostettuja rakennuksia omalla nimellä, jota ei arvostettu. Lisäksi Hadrianuksen kannalta ei ollut huono, että Agrippa oli jo rakentanut tälle paikalle. Pitämällä yhteyttä Agrippaan, keisari Augustuksen oikeaan käteen, Hadrianus pystyi esittäytymään Augustuksen laillisena seuraajana. Kirjoitus on peräisin Suetoniuksen keisari Augustuksen elämäkerrasta, jossa kotka istui ensimmäisen kirjaimen “M” päällä. Koska myös latinan sana äiti, kuolema, alkaa M:llä, Augustus näki tässä merkin, joka oli päättymässä.
Länsi-Rooman keisarin kukistumisen jälkeen Pantheon jäi Bysantin keisarien hallintaan, vaikka heillä ei enää ollut todellista valtaa Roomassa. Keisari Phocas lahjoitti temppelin paavi Bonifatius IV:lle vuonna 609. Tämä paavi teki Pantheonista Santa Maria ad Martyres -kirkon. Tästä syystä Pantheonia ei koskaan purettu, kuten useimmat muut Rooman ei-kristilliset temppelit ovat tehneet.
FAQ: Pantheon Pantheon on yksi parhaiten säilyneistä roomalaisista rakennuksista maailmassa. Rakennus johtuu siitä, että se muutettiin kirkoksi 700-luvulla ja sitä on jatkuvasti käytetty ja huollettu.
Erikoisinta Pantheonissa on katto ja erityisesti katossa oleva reikä. Katon keskellä on 9 metriä iso reikä, jota kutsutaan myös okulukseksi, joka antaa erityisen valon temppeliin. Arkkitehti Hadrianus lisäsi reiän tarkoituksella rakennuksen suunnitteluun.
125 jKr
Load More
Pantheon on yksi parhaiten säilyneistä roomalaisista rakennuksista maailmassa. Rakennus johtuu siitä, että se muutettiin kirkoksi 700-luvulla ja sitä on jatkuvasti käytetty ja huollettu.
Erikoisinta Pantheonissa on katto ja erityisesti katossa oleva reikä. Katon keskellä on 9 metriä iso reikä, jota kutsutaan myös okulukseksi, joka antaa erityisen valon temppeliin. Arkkitehti Hadrianus lisäsi reiän tarkoituksella rakennuksen suunnitteluun.
125 jKr